Зашто је вештина коришћења маказа толико важна у развоју детета?

Развија снагу мишића

У тренуцима када се праве покрети отварања и затварања маказа развијају се мишићи шаке. Ово су најмањи мишићи тела и код деце нису довољно снажни. Управо из тог разлога првацима писање представља напоран рад и често уколико пишу више од два – три реда у свесци, код неких ђака примећујем болан израз лица  и видим их како повремено стискају своје уморне прстиће и не би ли бар мало себи олакшали писање. Зато је важно на време развити ове мишиће и тако малишане припремити за школу, али и за  обављање свакодневних радњи као што су прање зуба, облачење, закопчавање, обување, коришћење прибора за јело итд.

Развија фину моторику

Сечење захтева од деце да ситни мишићи изврше задатак које налаже и контролише чуло вида тј. да се на правилан начин успостави кординација око-рука. Фина моторика је предуслов за развијање вештине писања.

Развија спретност

Коришћење маказа охрабрује децу да док једном руком држе папир, а другом управљају маказама и секу, истовремено користе обе руке у извршавању задатака.

Побољшава пажњу и усредсређеност 

Сечење разних облика захтева концентрацију на детаљ. Потреба за одржавање пажње је битна за читање књига, слушање захтева и осталих задатака на часу.

На који начин што дуже задржати пажњу детета на сечење?

Вештину сечења је најлепше увежбавати кроз креативну игру. Стваралачке активности попут прављења играчке су веома подстицајне за улагање што већег труда да се задатак уради прецизно и добро. Прављење бодљица јежићу делује као лак задатак, али ако инсистирамо да јеж буде што бодљикавији (има већи број бодљи) свако дете ће дати све од себе да прави што мањи размак и што гушће иглице. 

Сваке суботе од 10-11 часова можете довести своје дете да у креативној радионици на стваралачки начин проведе слободно време. 

Пријави се овде

Радост стварања