Учење помоћу робота је једноставан начин да деца дају све од себе да би нешто научила. Ако их питате шта смо радили претходног часа требаће им времена да се присете, али ако је у рад био укључен робот сви ће једва чекати да саопште своје утиске. Када је робот присутан у некој активности чак и најнезаинтересованија и најзахтевнија деца немају проблема током рада. 

Шта је Beebot?

   На први поглед рекли бисмо то је играчка у облику пчелице. Она се креће, светли и испушта звуке. Делује симпатично због свог кретања и чини се да не постоји разлика између ове пчелице и неке друге сличне пластичне играчке. Али није тако. Ово је прави  робот! Робот пчелица који је намењен деци. Способан је да се прецизно креће напред-назад, окреће за 90 степени и да упамти 40 корака. Робот има звучне и светлосне ефекте којима се означава крај сваке наредбе. На тај начин деца могу  лако да уоче ваљаност програма који су направила за своју пчелицу. Све их то инспирише и подсиче за стварање све сложенијег програма за робота.

  На нашим радионицама дружење са роботом пчелицом (Beebot) је уобичајена активност. 

Робот у настави 

   Робота пчелицу могу користити деца различитог узраста. Применљив је као дидактичко средство у раду са предшколцима и са млађим основцима. Идеалан је сарадник у:

  • почетним фазама програмирања 
  • разумевању алгоритама
  • обради разних наставних садржаја (из математике, српског језика, географије, биологије, физике…) 

Робот у настави

Шта је алгоритам?

   Једноставно речено, алгоритам је серија акција. Постоји много забавних и интерактивних начина које  децу могу заинтересовати за рачунарско кодирање без употребе рачунара.

На који начин се користи робот пчелица?

   Коришћење сваког дидактичког средства зависи од воље и маште учитељице, тако је у раду са овим роботом.

   Најпре се пред децом постави одређени проблем који они треба да реше помоћу пчелице робота. Малишани кроз игру, усмеравајући робота да се креће по одређеној путањи, до заданог циља, решавају проблем. Они ни не примећују да заправо кодирају и вежбају комплексно размишљање. Кроз игру са Би Ботом деца уче:

  • да решавају проблеме
  • сарађују и раде у тиму
  • планирају унапред
  • програмирају кретање робота у оквиру постављеног интелектуалног задатака

    На овај начин деца превазилазе манипулативно и перциптивно решавање проблема, карактеритично за овај узраст, и почињу да практикују решавање проблема на менталном плану.

Сазнај више:

tps://www.youtube.com/watch?time_continue=33&v=p6pqWYQEdLw

На часовима користим робот новије генерације тзв. Блубота (Blue Bot), који има могућност коришћења апликације преко блутута, преко којег које се могу одабрати мапе,  програмирати и управљати роботом.