Шта је досада

Деца се често жале родитељима да им је досадно и траже од њих да их забаве. Шта је то досада и да ли дете треба „спасавати“ од осећања досаде и осмишљавати сваки његов тренутак? Досада је осећање које, као и друга осећања, има своју логику и сврху. Досаду осећамо када проценимо да се налазимо у ситуацији у којој не можемо остварити оно што желимо.

    „Како је наш задатак да припремимо децу за самосталан живот у људском друштву, важно је да их научимо како да подносе досаду, како да им не буде досадно, како да на основу осећања досаде открију шта је оно што желе.“

     Досађивање у симбиози

Мало дете није у стању да управља својим осећањима. Оно је, у прве четири године, са родитељем у односу који зовемо примарна симбиоза, а за који је карактеристично да дете доживљава себе и родитеља као једно биће. Када дете каже: „Мама, мени је досадно!“, оно тражи од родитеља да га забави, да му понуди неку активност у којој ће се осетити пријатно. Дете мисли да је родитељ крив ако му је досадно и зато је у стању да се љути на родитеља када му не посвећује пажњу.

У овом периоду је сасвим у реду да родитељи забављају дете, али треба да знају да је њихов прави циљ да помогну детету да научи да само осмишљава своје време.

   Учење самосталног превазилажења досаде

Већ при крају примарне симбиозе, родитељи треба да уче дете да је оно то које треба да, када му је досадно, пронађе нешто што би желело и могло да ради. Када дете каже да му је досадно, родитељ треба да одговори: „А шта би могао/ла да радиш сада?“ Типичан одговор детета је: „Не знам.“ Тада родитељ треба да наброји неколико активности које би детету могле бити занимљиве и да му препусти да изабере. На овај начин га родитељ учи како да размишља када осети досаду, да себе запита шта би могло да ради, а затим да изабере – да се одлучи за једну од активности.

Део текста аутора др Зорана Миливојевића

 Предлози активности

Како да и Ваше дете само пронађе оно што би желело и могло да ради? Како да превазиђе досаду? Врло лако! Постоје разни начини. У нашој школи научићемо их једној од начина савлађивања таквих тренутака и сигурно је да више нећете чути: Мама, мени је досадно!

Играчке, одласци на позната јавна места, куповина гардеробе, шетње… постану потпуно одбојна деци. Редовно се дешава да деца која живе у мноштву, поред свог обиља које имају, а које испробају за неколико дана, остају незадовољна свим играчкама и свим понудама, непрестално тражећи нешто ново. Јесте ли пробали да са дететом направите играчку? Ако немате времена или идеју како да то урадите, један од начина је да нам се ваше дете придружи и у друштву са другом децом ужива у радости стварања сопственог играчке. Играчке по својој жељи! Радећи са децом у прилици сам да видим са коликом страшћу је праве, одабирају боје, материјале, а на крају када је заврше, најлепши тренутак за мене су њихова озарена лица и велика жеља да их што пре оживе играјући се са другима.

Погледајте како да решите проблем свог детета:

Зашто да упишем дете у Школу креативних вештина?